Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

30 godina od tragičnog dana – spomen na hrabrost i ljubav branitelja prema Gradu i Hrvatskoj

Podijeli ovu objavu

Prije tri desetljeća, 4. listopada 1991. godine, točno u podne, u napadu na samo središte Novske, od ispaljenih raketa poginulo je 11, a teško su ranjena 23 branitelja i građanina.

Zrakoplovi JNA, odmah po prestanku zračne opasnosti, kada su prestanak opasnosti oglasile sirene za uzbunjivanje, a branitelji i građani izašli iz skloništa, iznenada su doletjela i svoj su smrtonosni teret izbacili na središte grada.

Pogođeno je i dvorište Ureda za obranu gdje su se okupili branitelji i dragovoljci koji su se došli uključiti u obranu. Jedan zrakoplov je ispalio rakete na prostor ispred zgrade kina u kojoj se tada na katu nalazila lokalna radio postaja, koja je bila i jedan od ciljeva ovog napada.

Novljani se svake godine na ovaj tužni datum prisjećaju s dubokom boli izgubljenih života.

U spomen na žrtvu branitelja, kod Spomen obilježja ispred nekadašnjeg Ureda za obranu, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Vijence su položile obitelji, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata, policije, predstavnici Grada Novske, Općina Lipovljani i Jasenovac, te ravnatelji škola.

Nakon odavanja počasti, u Galeriji POU Novska otvorena je izložba portreta „Ratnici i prognanici“, izložba fotografija novljanskog ratnog fotografa Željka Gašparovića, a u kinu je prikazan dokumentarni film „Štafeta smrti”.

Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo aktivnost 30. godišnjica raketiranja Grada Novske

Izvor: Novska.in

Više vijesti