Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Izložba Zlatka Ivkovića: „Ratno znakovlje 125. brigade HV Novska – Hrvatski ratni plakat 1991. – 1995.“

Podijeli ovu objavu

Pod epidemiološkim mjerama u Galeriji POU Novska otvorena je izložba „Znakovlje 125. brigade HV Novska – Hrvatski ratni plakat 1991. – 1995.“, autora Zlatka Ivkovića, umirovljenog bojnik Hrvatske vojske i sakupljača predmeta iz perioda Domovinskog rata.

„U znakovlju se Hrvatske vojske Domovinskog rata može prepoznati povijesni trenutak u kojem se našao hrvatski narod kao i višestoljetna mijena estetskog izraza i ukusa, nerijetko promičući i obrate slijedom općih zbivanja na hrvatskoj ratnoj pozornici. Kao vrlo značajni činitelji nacionalne baštine, vojni su znakovi osvjedočenje neizbrisivog likovnog stvaralaštva koje je neodvojivo od najviših dosega likovne kreacije, nadahnuto svesrdnim domoljubljem kao jamstvom prepoznatljivosti i održanja nacionalnog identiteta”

– u predgovoru kataloga izložbe napisao je Dinko Čutura, povjesničar.

Prikazan je dio ratnog znakovlja postrojbe 125. brigade HV Novska, a pored ostalih plakata nastalih ratnih godina, kako je rečeno na otvorenju izložbe, „plakati koji su postali prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj već i svijetu“.

O autoru, Zlatku Ivankoviću, koji se od rata posvetio prikupljanju predmeta iz Domovinskog rata, govorio je Miroslav Perošević, ravnatelj POU Novska, a o značaju znakovlja i plakata Antun Krešić, akademski slikar i pripadnik 145. brigade HV Zagreb, Dubrava i pukovnik Željko Radovanović, predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV.

Uz Znakovlje i plakate, izloženi su i prikupljeni predmeti iz Domovinskog rata, Muzejsko zavičajne zbirke Grada Novske, „Muzejske zbirke Sajko“.

Izložbu je otvorio Marin Piletić, gradonačelnik.

Izložbu je organizirao Odbor za hrvatske branitelje Gradskog vijeća Grada Novske, a u povodu sjećanja na 4. listopad 1991., i stradavanja hrvatskih branitelja i Novljana u zračnom napadu na središte grada.

Izvor: Novska.in

Više vijesti