Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Ponosna 125. D.P. – u Oluji primjereno i požrtvovano izvršenje bojevih zadaća i visok stupanj junaštva

Podijeli ovu objavu

Prije 25 godina, u jutarnjim satima 4. kolovoza 1995. godine započela je Vojno redarstvena operacija „Oluja“. Postrojbe Hrvatske vojske i policije krenule su u napadna djelovanja na dugoj liniji bojišnice u oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske.

Pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska imali su iznimno složenu zadaću, forsirati rijeku Savu, utvrditi mostobran i napad nastaviti na više pravaca.

Pod stalnom neprijateljskom vatrom, bojne postrojbe napadale su preko ostataka željezničkog mosta preko Save i rijeku forsirali čamcima na vesla.

Prema Izvješću Glavnog stožera Hrvatske vojske, o tijeku operacije na pravcu djelovanja 125. DP., upućenog 4. kolovoza oko 10 sati, predsjedniku RH i Vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, stajalo je „da su snage 125. DP Novska uspješno forsirale rijeku Savu i da nastavljaju prema Hrvatskoj Dubici“.

Usporedivši složenost zadaća 125. sa zadaćama koje su izvršavale gardijske postrojbe, Željko Klaus, pripadnik 125. DP, zamjenik zapovjednika, podsjetio je na događanja 4. kolovoza.

125. domobranska pukovnija bila je vjerojatno prva postrojba koja je u operaciji „Oluja“ uspješno i na vrijeme završila zapovjedi svojih zapovjednika bojne i Željka Perinovića, zapovjednika 125. DP.

O uspješnom djelovanju postrojbe u svojstvu zapovjednika svih hrvatskih snaga na području Banovine, 7. kolovoza, general pukovnik Petar Stipetić pohvalio je 125. Domobransku pukovniju „za primjereno i požrtvovano izvršenje bojevih zadaća, te pokazali visok stupanj junaštva“.

Hrvatska 5. kolovoza obilježava obljetnicu velike pobjede i oslobođenje i slavi hrvatske branitelje.

Za sve koji su krenuli iz ljubavi prema slobodi i Domovini, za poginule heroje služene su mise, a za poginule pripadnike 125., na spomen mjestima položeni su vijenci i upaljene svijeće, kod „Cvjetnog vira“, u Hrvatskoj Dubici, Jasenovcu i Novskoj.

Izvor: Novska.in

Više vijesti