Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Dan hrvatskih branitelja – sjećanje na dane ponosa i slave obilježeno otkrivanjem Spomenika u Rajiću

Podijeli ovu objavu

Dragovoljci s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana okupili su se 28. lipnja 1991. godine kako bi branili svoje domove i napadnutu Domovinu. Slabo naoružani, ali odlučni suprotstaviti se neprijatelju, agresorskoj JNA i pobunjenim Srbima, stali su u stroj ispred svog zapovjednika, Milana Čorka, pričuvnog časnika.

Bilo ih je 132 dragovoljca, formacija branitelja koja je prethodila  osnivanju  62. samostalne bojne ZNG-a Novska, da bi kasnije prerasli u  125. brigadu HV-a Novska. Tijekom Domovinskog rata postrojba je dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi branitelji su bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama posvuda po Hrvatskoj.

Kao podsjetnik na prvo postrojavanje, 28. lipanj se slavi kao Dan hrvatskih branitelja Grada Novske.

Novska ima važno mjesto u povijesti Domovinskog rata, a Dan hrvatskih branitelja Grada Novske prilika je da se na dane ponosa i slave s ponosom prisjetimo. Ove godina misno slavlje i mimohod održan je u naselju Rajić.

Nakon mise u crkvi sv. Tome, dragovoljci, mještani, brojni uzvanici prošli su mjestom iza zastava postrojbi i Udruga iz Domovinskog rata do središta Rajića, gdje je svečano otkriveno novo obilježje za sve stradale hrvatske branitelje.

Svijeće, cvijeće i vijence kod Križa položile su obitelji stradalih, ratni suborci, članovi Udruga, izaslanstva i predstavnici vlasti,  ministar unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanstvo  Grada NovskeSMŽ, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, općine Jasenovac, te izaslanstvo DVD-a i UHBDR-a Sveta Klara.

Prvi zapovjednik dragovoljaca, Milan Čorak, podsjetio je na 132 dragovoljca, formaciju branitelja koja je prethodila  osnivanju  62. samostalne bojne ZNG-a Novska, da bi kasnije prerasli u  125. brigadu HV-a Novska. Naglasio je kako je tijekom Domovinskog rata postrojba dala veliki doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih naselja, a mnogi branitelji su bili i pripadnici drugih postrojbi i gardijskih brigada, sudjelujući u ratnim zadaćama posvuda po Hrvatskoj.

Ministar Božinović je rekao da su „branitelji Zapadne Slavonije, od rijeka Save Kupe, pa do Rajića, zaustavili neprijatelja, ali uz velike žrtve, koje se nikada neće zaboraviti“.

Prvi put u svečanom obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Grada Novske i komemoraciji sudjelovala je  u povijesnim odorama i počasna postrojba Grada Novske.

Više vijesti