Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Svečano obilježen Dan državnosti

Podijeli ovu objavu

Danas u 9 sati u gradskom parku, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Gradski vijećnici i predstavnici političkih stranaka odali su počast braniteljima koji su dali život u Domovinskom ratu. Dio je to svečanog obilježavanja Dana državnosti, koje je uključivalo i misu, a polaganjem vijenaca kod spomenika palim braniteljima odaje se priznanje, da bez braniteljske žrtve ne bi bilo ni Hrvatske. Bivši gradonačelnik Novske, Marin Piletić, sada ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Marija Kušmiš, kandidat za gradonačelnicu Novske, zapalili su svijeće u ime Hrvatske demokratske zajednice. Svijeće su položili i predstavnici Hrvatske seljačke stranke, te Hrvatske stranke prava.

Velečasni Milan Vidaković poveo je okupljene u molitvi, te naglasio važnost braniteljske žrtve u Domovinskom ratu. “Ovaj spomenik svjedoči kolika je cijena i vrijednost slobode. Kada se prisjećamo važnih događaja iz hrvatske povijesti, ne možemo se ne spomenuti ljudi koji su dali svoj život za nju.” rekao je župnik župe Sv. Luke.

Danom državnosti čuva se spomen na konstituiranje prvoga demokratskoga Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990. godine. Upravo je taj saziv donio sudbonosnu odluku, da se uspostavi Republika Hrvatska kao suverena država, te da se raskinu svi državno-pravni odnosi s bivšom Jugoslavijom. Zbog naknadnih promjena, Dan državnosti obilježavao se neko vrijeme u lipnju, što je izazvalo notornu specifičnost, da značajna manjina hrvatskog naroda ne zna kada je koji praznik. Da podsjetimo, Dan neovisnosti i Dan Hrvatskog sabora su spomendani, te se obilježavaju 25. lipnja, odnosno 8. listopada.

Izvor: Novska.in

Više vijesti