Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Obilježavanje 25. obljetnice „Oluje“

Podijeli ovu objavu

Prije 25 godina Vojno redarstvenom operacijom „Oluja“ započelo je oslobođenje svih okupiranih područja Republike Hrvatske. U ranu zoru, 4. kolovoza 1995. godine, postrojbe Hrvatske vojske i policije, na oko 700 kilometara linije bojišnice krenuli su u završnu operaciju i u nekoliko dana pobjedonosno okončali akciju.

U vojnim zadaćama sudjelovali su i pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska, pod zapovjedanjem Željka Perinovića. Postrojba je od početka rata 1991. godine pokazala odlučnost u obrani i osposobljenost, sjajnom pobjedom u „Bljesku“ početkom svibnja 1995. godine, kada su oslobodili naselja novljanskog područja i Jasenovac, postrojba je bila spremna i za zadatke u Oluji.

Nakon topničke pripreme po srpskim položajima, 4. kolovoza, 2. i 3. bojna 125. Dp. započele su prelazak rijeke Save preko srušenog željezničkog mosta kod Jasenovca, , 2. bojna na pravcu prema selu Višnjica, Uštica, Tanac, a 3. Savu forsira u Krapju i napreduje prema Predorama, Donjim Cerovljanima i Hrvatskoj Dubici. Rijeku su prešli u čamcima na vesla, uspostavljen je mostobran čime se radi potpore uključuje i 1. bojna.

U jednoj od najzahtjevnijih vojnih zadaća forsiranje rijeke, od neprijateljskih minobacača i pješačkog otpora, u direktnom sukobu smrtno su stradali hrvatski branitelji Miroslav Dodigović, Mario Lončarević, Petar Mačković, Đoko Babić, Branko Berber, Mladen Korica, Mladen Špoljarević, Ivan Tomić, a od posljedica ranjavanja nekoliko dana kasnije i Josip Tutić. Tijekom borbenih aktivnosti ranjeno je i 35 pripadnika 125 DP Novska.

Prvog dana Oluje 125. oslobađa okupirana naselja, a drugi dan i Hrvatsku Dubicu i time izbijaju na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Kao i druge postrojbe Hrvatske vojske i policije koje su sudjelovale u VRO „Oluja“ i 125. Domobranska pukovnija, uspjeh u Oluji proslavila je mimohodom, u Novskoj i Kutini. Dio pripadnika pukovnije ostao je i dalje na bojnoj zadaći, čuvanju Državne granice.

Hrvatska slavi „Oluju“, obilježava se kao Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, uz mise, paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Središnja svečanost održava se u kraljevskom gradu Kninu.

Više vijesti