Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Obilježavanje 25. obljetnice „Oluje“

Podijeli ovu objavu

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Prije 25 godina Vojno redarstvenom operacijom „Oluja“ započelo je oslobođenje svih okupiranih područja Republike Hrvatske. U ranu zoru, 4. kolovoza 1995. godine, postrojbe Hrvatske vojske i policije, na oko 700 kilometara linije bojišnice krenuli su u završnu operaciju i u nekoliko dana pobjedonosno okončali akciju.

U vojnim zadaćama sudjelovali su i pripadnici 125. domobranske pukovnije Novska, pod zapovjedanjem Željka Perinovića. Postrojba je od početka rata 1991. godine pokazala odlučnost u obrani i osposobljenost, sjajnom pobjedom u „Bljesku“ početkom svibnja 1995. godine, kada su oslobodili naselja novljanskog područja i Jasenovac, postrojba je bila spremna i za zadatke u Oluji.

Nakon topničke pripreme po srpskim položajima, 4. kolovoza, 2. i 3. bojna 125. Dp. započele su prelazak rijeke Save preko srušenog željezničkog mosta kod Jasenovca, , 2. bojna na pravcu prema selu Višnjica, Uštica, Tanac, a 3. Savu forsira u Krapju i napreduje prema Predorama, Donjim Cerovljanima i Hrvatskoj Dubici. Rijeku su prešli u čamcima na vesla, uspostavljen je mostobran čime se radi potpore uključuje i 1. bojna.

U jednoj od najzahtjevnijih vojnih zadaća forsiranje rijeke, od neprijateljskih minobacača i pješačkog otpora, u direktnom sukobu smrtno su stradali hrvatski branitelji Miroslav Dodigović, Mario Lončarević, Petar Mačković, Đoko Babić, Branko Berber, Mladen Korica, Mladen Špoljarević, Ivan Tomić, a od posljedica ranjavanja nekoliko dana kasnije i Josip Tutić. Tijekom borbenih aktivnosti ranjeno je i 35 pripadnika 125 DP Novska.

Prvog dana Oluje 125. oslobađa okupirana naselja, a drugi dan i Hrvatsku Dubicu i time izbijaju na državnu granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Kao i druge postrojbe Hrvatske vojske i policije koje su sudjelovale u VRO „Oluja“ i 125. Domobranska pukovnija, uspjeh u Oluji proslavila je mimohodom, u Novskoj i Kutini. Dio pripadnika pukovnije ostao je i dalje na bojnoj zadaći, čuvanju Državne granice.

Hrvatska slavi „Oluju“, obilježava se kao Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, uz mise, paljenje svijeća i polaganje vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Središnja svečanost održava se u kraljevskom gradu Kninu.

Više vijesti