Radno vrijeme

Svakim radnim danom od 7 do 15 sati. Subota ne radna

Kontakti

E-mail: hvidra.novska1@gmail.com
Telefon: 044 601 090

Damir Tomljanović Gavran – heroj Domovinskog rata branio je i Novsku

Damir Tomljanović Gavran

Podijeli ovu objavu

Na obroncima Velebita 17. veljače 1994. godine, poginuo je Damir Tomljanović Gavran, ratni zapovjednik i pripadnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Smrtno je pogođen prigodom obilaska položaja koje su na Velebitu držali pripadnici Tigrova.

Stradao je na prvoj crti velebitske bojišnice, od neprijateljskog snajpera, položivši svoj život na oltar Domovine kao jedan od heroja Domovinskog rata. Imao je samo 25 godina.

Gavran je dijelio dobro i zlo sa svojim suborcima, zapovijedao i sudjelovao u obrani Hrvatske, od Rakitja gdje nakon obuke Tigrovi odlazi na Zapadno slavonsku bojišnicu, s Tigrovima je branio Hrvatsku Kostajnicu i Novsku 1991. godine, borio se na Južnoj bojišnici i dubrovačkom ratištu, na Velebitu, gdje je i stradao.

Udruge ratnih veterana „Tigrova“ iz Novske

Posljednje počivalište Damira Tomljanovića Gavrana je na Krivom Putu.

Njemu u spomen održana je komemorativna svečanost, u nazočnosti obitelji, suboraca, svijeću u sjećanje na ratnog zapovjednika u tuzi su položili Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i ratni suborac, kao i članovi Udruge ratnih veterana „Tigrova“ iz Novske.

O Damiru Tomljanoviću Gavranu snimljen je dokumentarac „Gavran 101”, premijerno je prikazan u Hrvatskome vojnom učilištu u Zagrebu. U filmu su korištene arhivske snimke, fotografije i svjedočanstva njegovih ratnih prijatelja.

Film je snimljen uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.

Više vijesti